Duurzaam verbouwen voor een energiezuinige woning? Lees onze tips!

Duurzaam verbouwen voor een energiezuinige woning? Lees onze tips!

Op de vastgoedmarkt staan verscheidene woningen die ouder zijn dan 30 jaar. Meestal voldoen ze niet aan de huidige energienormen. Ze hebben een grote energievraag en dus ook een torenhoge energiefactuur. Een duurzame verbouwing is hiervoor een oplossing. Dirk van Remondis Corneillie legt uit wat de mogelijkheden zijn.

Isolatie en luchtdichtheid verbeteren

"Ongeveer de helft van alle warmte ontsnapt via het dak en de muren," zegt Dirk. "Dat is dus een eerste aandachtspunt. Door isolatie aan te brengen zal de woning meer warmte vasthouden in de winter en koeler blijven in de zomer. Het zorgt dus het hele jaar door voor voordelen."

Men raadt ook aan om tijdens de isolatiewerken rekening te houden met de luchtdichtheid van het gebouw. Een luchtdichte afwerking voorkomt tocht en warmteverliezen.

Een zolder na-isoleren (aan de binnenzijde) is iets wat je makkelijk zelf kan doen. Voor het na-isoleren van muren (buitenkant gevel, spouw of binnenmuur) of vloeren schakel je best een specialist in. Je kan op deze kosten besparen door zelf de handen uit de mouwen te steken. Verwijder bijvoorbeeld zelf de bestaande vloerbekleding als voorbereiding op de vloerisolatie. Al wat je hiervoor nodig hebt is een breekhamer, kruiwagen en afvalcontainer.

Buitenschrijnwerk vervangen

Volgens Dirk hebben sommige oude huizen nog enkele beglazing. "Dat kan je best zo snel mogelijk vervangen door dubbele beglazing. Hiermee bespaar je op je stookkosten en is je nieuwe isolatieschil compleet." Vergeet niet: meestal wordt de beglazing samen met de profielen vervangen. Moderne raamprofielen in aluminium of kunststof laten veel minder warmte door dan profielen van enkele jaren geleden. Bovendien geven ze jouw woning een nieuwe uitstraling.

Overschakelen op lagetemperatuurverwarming

Van zodra je woning goed geïsoleerd is, kan je overwegen om over te schakelen naar lagetemperatuurverwarming. Dit verwarmingssysteem heeft een leidingtemperatuur die ronde de 30 - 35 graden Celcius zit. Dat is veel lager dan een traditioneel cv-systeem waar de temperatuur kan oplopen tot 80 graden Celcius. Het resultaat is een cv-ketel die minder energie nodig heeft en dus minder verbruikt. Natuurlijk is dit enkel mogelijk indien er voldoende isolatie aanwezig is.

Een lagetemperatuurverwarming laat ook de installatie van een warmtepomp toe. Die heeft een hoger rendement dan een gasketel. En je verbruikt geen fossiele brandstoffen, wat goed is voor het milieu. Er zijn twee soorten warmtepompen om uit te kiezen: lucht-water warmtepompen met een buitenunit, en geothermische warmtepompen die energie uit de bodem halen (via een diepteboring of leidingen over een grote oppervlakte).

Ventilatie met warmteterugwinning

In de eerste puntjes van dit artikel hebben we het vooral gehad over de isolatie. Isoleren en ventileren zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Doe je dat niet, dan krijg je last van een ongezonde binnenlucht en schimmels. Je hebt dus een mechanische ventilatie nodig. Voor een duurzame woning kies je best voor een systeem met warmteterugwinning. Daarbij wordt de afgevoerde binnenlucht gebruikt om de verse, koele buitenlucht op te warmen. Op deze manier gaat er minder energie verloren. En dat je is goed voor je energiekosten.

Slim energiemanagement integreren

Bij een duurzame verbouwing wordt dikwijls de elektrische installatie aangepast. Dat is het perfecte moment om een slim energiemanagement te integreren op basis van domotica. Dit systeem zal bijvoorbeeld de verwarming automatisch aansturen om zo efficiënt mogelijk de gewenste temperatuur te bereiken, of de verlichting doven in lege ruimtes om energie te besparen. Deze energiemanager kan tevens zelfgeproduceerde stroom van zonnepanelen optimaal inzetten door gebruikers in te schakelen (auto opladen, wasmachine activeren...) of je thuisbatterij op te laden.