Kun jij maandelijks geld besparen op energie?

Kun jij maandelijks geld besparen op energie?

Als gevolg van het conflict in Oekraïne en de hierop volgende sancties, betalen we momenteel een stuk meer voor onze energie. Naar verwachting zullen deze prijzen nog meer gaan stijgen komende maanden. Veel Europeanen zullen daarom een hoge energierekening hebben. Na het slechte nieuws van de afgelopen jaren, is dit natuurlijk niet fijn. Daarom is dit een goed om eens te kijken naar je energieleverancier, maar ook naar je eigen energieverbruik in huis. Kun jij flink besparen op jouw energierekening? In dit artikel hebben we je bij deze vraag.

Overstappen van leverancier

Betaal jij iedere maand veel geld voor energie? Dan kan het wenselijk zijn om te kijken naar andere opties. Hiervoor kun je het beste online energie vergelijken. Je gebruikt hiervoor een websites, die de verschillende energiemaatschappijen op een rijtje zet, met de prijzen voor contracten. Het werkt erg eenvoudig: je vult jouw adres in, met soms nog wat overige informatie (zoals de huidige leverancier, huidige kosten, of je alleen stroom wilt of ook gas) en ziet hierna een overzicht van alle mogelijke providers.

Hier kun je vervolgens de prijzen bekijken, om de aanbieders met de laagste prijs te achterhalen. Soms heb je bij het overstappen nog een welkomstkorting. Zijn de prijzen een stuk lager dan wat je nu iedere maand moet betalen? Dan kun je ervoor kiezen om over te stappen.

Verminder energieverbruik

Kun je niet zoveel geld besparen door over te stappen? Dan is het ook een optie om eens goed na te denken over je eigen maandelijkse energieverbruik. Je denkt hierbij al snel aan zonnepanelen, elektrische auto’s of het vervangen van lampen naar led. Toch zijn er meestal veel makkelijkere, snellere manieren om energieverbruik te verminderen. Controleer je regelmatig of apparaten helemaal uit staan? Gaat er veel warmte (of kou) in huis verloren door open ramen en deuren? Staat de verwarming of airco vaak onnodig (lang) aan? Of kun je de kraan en douche misschien wat minder vaak of lang opendraaien? Dit zijn allemaal manieren waarop je gemakkelijk geld kunt besparen, zonder veel te hoeven inleveren.

Duurzamer leven hoeft helemaal niet zo moeilijk te zijn. Vaak kom je al een heel eind door goed op te letten en na te denken over de dagelijkse keuzes in huis, maar ook bijvoorbeeld op werk. Probeer je energieverbruik daarom te verminderen. Dit is beter voor het milieu, maar ook voor je maandelijkse kosten.