Als u geïnteresseerd bent in een milieuvriendelijke begrafenis in Nederland, dan zijn er verschillende opties beschikbaar. De meeste traditionele begrafenispraktijken zijn niet erg milieuvriendelijk, omdat ze vaak gebruikmaken van vervuilende materialen en methoden. Gelukkig zijn er tegenwoordig meer milieuvriendelijke alternatieven beschikbaar voor mensen die graag een duurzamer afscheid willen.
Milieuvriendelijke begrafenis in de natuur
Begraven in een natuurlijke omgeving is een alternatieve vorm van begraven waarbij het lichaam van de overledene op een natuurlijke manier wordt begraven in een bos, natuurgebied of andere groene omgeving. Bij begraven in de natuur wordt er geen gebruikgemaakt van grafstenen, kisten of andere materialen die de natuurlijke omgeving verstoren. In plaats daarvan wordt het lichaam in een biologisch afbreekbare lijkwade, mandje of urn begraven. Het idee achter deze manier van begraven is dat het lichaam op deze manier op een duurzame en milieuvriendelijke manier wordt teruggegeven aan de natuur.
Natuurbegraafplaatsen zijn speciaal aangelegde natuurgebieden waar begraven mogelijk is. Deze begraafplaatsen worden meestal onderhouden door een natuurorganisatie en zijn vaak gelegen in bosrijke of groene omgevingen. Het idee is dat de begrafenissen op deze manier bijdragen aan het behoud en de ontwikkeling van de natuurlijke omgeving. Vaak wordt er ook een herdenkingsboom of struik geplant op de plek waar de overledene is begraven.
Het grote voordeel van natuurbegraafplaatsen is dat het duurzaam en milieuvriendelijk is. Er worden geen materialen gebruikt die het milieu belasten, zoals grafstenen en kisten die van niet-duurzame materialen zijn gemaakt. Bovendien draagt het bij aan het behoud en de ontwikkeling van de natuurlijke omgeving.
Duurzame manier van cremeren
Een andere optie is crematie, maar dan op een duurzame manier. Bijvoorbeeld door te kiezen voor een groene uitvaart, waarbij er geen gebruik wordt gemaakt van fossiele brandstoffen. In plaats daarvan wordt er gebruikgemaakt van duurzame energiebronnen, zoals zonne-energie. Veel crematoria zijn bezig met het verduurzamen van de crematieovens, een mooi voorbeeld is het verbouwde Crematorium Waldhof voor een duurzame uitvaart in Drachten. Ook zijn er tegenwoordig alternatieven voor de traditionele urnen beschikbaar, zoals biologisch afbreekbare urnen of urnen gemaakt van gerecycled materiaal.
Alternatieve uitvaart methoden
Tot slot kunt u ook kiezen voor een alternatieve manier van afscheid nemen, zoals resomeren. Hierbij wordt het lichaam opgelost in een speciale vloeistof, waarna alleen de botten overblijven. Deze botten kunnen vervolgens worden vermalen tot as, die kan worden uitgestrooid of in een biologisch afbreekbare urn kan worden geplaatst.
Het is belangrijk om te weten dat er in Nederland strenge regels en wetten gelden rondom begraven. Het is daarom belangrijk om voor het maken van uw keuze goed te informeren bij een uitvaartondernemer, crematorium of begraafplaats wat de mogelijkheden zijn en welke regels er gelden.