Waarom mensen vaak klimaat en weer door elkaar halen
Klimaat en weer zijn termen die regelmatig door elkaar worden gehaald, terwijl ze toch iets totaal anders betekenen. Dit komt vooral doordat beide te maken hebben met temperatuur, neerslag, wind en andere atmosferische verschijnselen. Toch is het belangrijk om onderscheid te maken tussen deze twee begrippen, vooral in discussies over klimaatverandering.
Wat is weer?
Het weer is de toestand van de atmosfeer op een bepaalde plaats en op een bepaald moment. Het gaat hierbij om korte termijn verschijnselen zoals regen, zonneschijn, sneeuw, windkracht en temperatuur. Als je bijvoorbeeld zegt: 'Het regent vandaag', dan heb je het over het weer.
Voorbeelden van weersomstandigheden
Voorbeelden van specifieke weersomstandigheden zijn een onweersbui op donderdagmiddag, of een zonnige dag met 24 graden in juni. Dit soort informatie verandert constant en is typisch iets wat door weersvoorspellingen bijvoorbeeld door het KNMI wordt geanalyseerd.
Wat is klimaat?
Klimaat is daarentegen het gemiddelde weer over een langere periode en over een groter gebied. Meestal wordt als standaard een periode van 30 jaar gebruikt om het klimaat van een regio te beschrijven. Klimaat houdt rekening met patronen in temperatuur, neerslag en andere factoren over decennia en zelfs eeuwen.
Een voorbeeld van klimaat
Een voorbeeld van klimaat is: Nederland heeft een gematigd zeeklimaat met relatief milde winters en koele zomers. Dit zegt niets over het weer van vandaag of morgen, maar over de gemiddelde condities over tientallen jaren.
Waarom dit verschil belangrijk is bij klimaatverandering
Wanneer mensen zeggen dat het koud is in de zomer en dus klimaatverandering niet bestaat, verwarren ze weer met klimaat. Klimaatverandering gaat niet over individuele koude dagen maar over structurele veranderingen in gemiddelde temperaturen en neerslagpatronen over de hele wereld en over lange periodes.
Extreme weersomstandigheden kunnen een gevolg zijn van klimaatverandering, zoals langere droogteperioden, hevigere regenval of een toename van hittegolven. Maar om te bepalen of het klimaat echt verandert, moeten we kijken naar data over tientallen jaren, niet naar één koude of warme week.
Hoe je de begrippen uit elkaar kunt houden
Een handige vuistregel is: "Klimaat is wat je verwacht, weer is wat je krijgt". Je verwacht een koud en nat voorjaar in Nederland op basis van het klimaat, maar het weer kan alsnog een week zonnig en warm zijn.
Door het verschil tussen klimaat en weer goed te begrijpen, kun je beter deelnemen aan discussies over klimaatverandering en misverstanden voorkomen.