Hoe je kopje koffie een stukje duurzamer kan maken

Hoe je kopje koffie een stukje duurzamer kan maken

Veel mensen houden van een lekker kopje koffie, maar beseffen niet dat het drinken van koffie allerlei nare gevolgen kan hebben. Met de nadruk op kan, want dat hoeft helemaal niet. In dit blog ga ik je vertellen hoe ook jouw kopje koffie een stukje duurzamer kan.

Gebruik hervulbare cups

Gemiddeld drinkt een koffiedrinker uit Nederland 4 kopjes koffie per dag. Als je koffie zet door middel van cupjes of pads, betekent dat, dat je 4 cupjes of pads per dag per persoon weggooit. Dat is een enorme berg afval. Daar komt nog eens bovenop dat de meeste cups zware metalen of plastic bevatten. Dat komt allemaal in het milieu terecht wanneer je ze weggooit, bij ieder kopje koffie. Dat kan echt anders!

Gelukkig bestaan er tegenwoordig hervulbare cups. Bijvoorbeeld van het merk WayCap. WayCap is een merk uit Italië, het land van de koffie! Ze maken hervulbare cups van roestvrijstaal, waardoor je ze oneindig vaak kunt hervullen en hergebruiken. Dat is niet alleen super handig, maar ook super duurzaam. Bijkomend voordeel; je kunt gewoon je eigen favoriete koffie gebruiken. WayCap maakt hervulbare Nespresso cups maar ook hervulbare Dolce Gusto cups en heeft herbruikbare deksels voor Nespresso Vertuo. Het zijn echte aanraders!

Biologisch afbreekbare cups zijn niet de oplossing

Misschien heb je wel eens gehoord van een merk dat cups maakt die biologisch afbreekbaar zijn. Dat klinkt mooi, maar is helaas te mooi om waar te zijn. Biologisch afbreekbare cups zijn gemaakt van bioplastic, dat wordt gemaakt uit plantaardige en hernieuwbare bronnen. Dat is op zich een goede ontwikkeling, waar het niet dat bioplastic in het huidige Nederlandse afvalverwerkingssysteem nog niet goed kan worden verwerkt. Daarnaast blijkt dat het de deur openzet tot verkeerde scheiding van afval door de consument. Bijvoorbeeld; echt plastic bij het gft of bioplastic bij het plastic.

Bioplastic mag niet bij het plastic, maar ook niet bij het gft. Het mag niet bij het gft omdat bioplastic niet snel genoeg vergaat in de huidige gft verwerkingsinstallaties die Nederland heeft. Het moet helaas bij het restafval, waar het wordt verbrand. Daar hebben we dus niks aan. Bioplastic komt pas tot z’n recht wanneer we het apart kunnen inzamelen, verwerken en recyclen. Dat bestaat nu nog niet, omdat de toepassing van bioplastic nog veel te klein is en een aparte verwerking nu nog veel te veel zou kosten.

Fairtrade koffie

Niet alleen bij de verpakking van de koffie gaat veel mis. Ook bij de koffiebonen is er nog een hoop te winnen. Het gaat vooral mis bij de koffieboeren. Die krijgen vaak veel te weinig betaald voor hun bonen. Kies daarom voor koffie die het label Fairtrade mag dragen. Dan krijgen de koffieboeren genoeg betaald en smaakt jouw kopje koffie weer een beetje lekkerder. Een mooi Nederlands merk dat wij kunnen aanraden is Wakuli. Zij hebben een duidelijk verhaal en laten zien hoe zij op een eerlijke manier aan hun koffie komen. Het is ook nog eens super lekker!