Hoe kies je voor een energiezuinige wasmachine?

Hoe kies je voor een energiezuinige wasmachine?

In tijden dat de energieprijzen torenhoog zijn en klimaatproblemen aan de orde van de dag zijn, zien steeds meer mensen het belang van het kopen van energiezuinige en duurzame producten. Hierbij speelt aanschafprijs niet altijd meer de belangrijkste rol, maar gaat het vooral aan de impact die het product heeft op het milieu en de kosten die je hebt bij het gebruik van het product. En natuurlijk niet te vergeten de tijd dat het product meegaat. Een wasmachine is hier het perfecte voorbeeld van; het is een huishoudelijk apparaat dat flink op de energierekening drukt wanneer deze oud is. Bovendien is een oude wasmachine vaak minder energiezuinig. En het is een apparaat dat ook een impact heeft op het milieu. Niet alleen vanwege het energieverbruik (stroom en water), maar ook vanwege de mate waarin de onderdelen uit een wasmachine te hergebruiken zijn.

Hoe lang gaat je wasmachine mee?

Laten we met het goede nieuws beginnen. Wasmachines gaan over het algemeen erg lang mee. Natuurlijk kun je een keer pech hebben, maar de gemiddelde tijd dat je een wasmachine kunt gebruiken varieert van 10 tot soms wel 20-25 jaar. Al met al een duurzame keuze als je wasmachine zo lang meegaat. Dit is natuurlijk afhankelijk van hoe je met de wasmachine omgaat en het merk dat je koopt. Zo staat Miele erom bekend dat haar wasmachine tenminste 15 jaar bruikbaar zijn. Dat is niet alleen fijn voor de portemonnee, maar ook nog eens goed voor het milieu. En dat is wat je graag wilt.

Kijk naar het energielabel

Naast het feit da teen wasmachine lang mee kan gaan en daardoor duurzamer is, is het ook belangrijk om te kijken naar het energieverbruik van de wasmachine. Leveranciers hebben de verplichting om op een nieuwe wasmachine een energielabel te voeren, waarop ze aangeven wat het verbruik is. Bovenin het label wordt de wasmachine geclassificeerd van A t/m G. A staat voor zeer zuinig. G staat voor totaal niet energiezuinig. Wie vervolgens verder naar onder komt ziet de specificatie van de zuinigheid van de machine. Zo wordt er aangegeven wat het energieverbruik is in kwh per 100 wasbeurten en zie je wat het waterverbruik is in liters per wasbeurt. Daarnaast zie je de capaciteit in kg, programmaduur op eco stand en geluidsniveau tijdens het centrifugeren. Dit zijn geen primaire voorspellers van energieverbruik, maar geven wel degelijk een indicatie van de kwaliteiten van de wasmachine. Geeft het energielabel aan dat de wasmachine energiezuinig is? Dan is het zowel uit kostenoverwegingen en duurzaam oogpunt vaak een goede aankoop.

Kijk niet alleen naar de aanschafprijs

Nu kan het zijn dat de aanschafprijs van een energiezuinige wasmachine wat hoger ligt, maar dit wel niet per se zeggen dat die onderaan de streep ook daadwerkelijk goedkoper is. Vooral na 10 tot 15 jaar is de mate van zuinigheid een doorslaggevende factor in de kosten die je er in totaal aan bent kwijt geweest. Dat weet je uiteindelijk pas achteraf. Vooral omdat je niet weet wat de energiekosten zullen doen. Wél is het belangrijk te weten dat elektriciteit op dit moment en waarschijnlijk in de (nabije) toekomst nog steeds zo duur is, dat het altijd een factor moet zijn in je overweging bij het kopen van een nieuwe wasmachine.