Hoeveel energie bespaart een gemiddeld huishouden met led verlichting?

Hoeveel energie bespaart een gemiddeld huishouden met led verlichting?

De meeste mensen weten tegenwoordig dat je veel geld kunt besparen door over te stappen op led verlichting. Led lampen zijn een stuk zuiniger en dus veel beter voor het milieu. Ook voor je eigen portemonnee zijn led lampen erg gunstig. Hoeveel kun je precies besparen met het gebruik van led? En zitten er verder nog nadelen aan het gebruik? Alles dat je moet weten over led vind je in dit artikel.

Geld besparen met led

Led verlichting is gunstig, omdat deze lampen veel minder stroom verbruiken dan andere soorten. Een veel groter gedeelte van de verbruikte energie, wordt omgezet in licht. Bij gloeilampen gaat er bijvoorbeeld veel energie naar warmte. Je bespaart soms wel 90% op elektriciteitskosten. Led lampen zijn meestal wat duurder dan andere lampen, maar deze kosten heb je dus snel terugverdiend. Verlichting is namelijk vaak zo’n 20% van de maandelijkse energiekosten.

Niet alleen bespaar je enorm op je energiekosten, led lampen gaan gemiddeld ook veel langer mee. Je hoeft ze dus niet snel te vervangen. Als je led vergelijkt met gloeilampen, gaan deze meestal wel 15 keer zo lang mee. De kosten die je maakt voor het vervangen van je gloei- en halogeenlampen, heb je meestal na ongeveer drie jaar al terug. Spaarlampen zijn bijna net zo zuinig als led verlichting, dus het is niet noodzakelijk om deze te vervangen. Wel zitten er een aantal nadelen aan spaarlampen, zoals de tijd die de lampen nodig hebben om op te starten en fel te branden. Hiernaast kunnen spaarlampen niet goed tegen kou en gaan ze snel kapot door ze vaak aan en uit te schakelen. In led lampen zitten verder ook geen giftige stoffen, zoals kwik. De lampen worden niet warm en zijn daarom erg veilig.

Soorten led verlichting

Led verlichting is verkrijgbaar in allerlei verschillende soorten, kleuren en maten. Vroeger waren led lampen een beetje kil, maar dit is al lang niet meer zo. Led lampen kunnen mooi en fel schijnen, in alle kleuren. Soms kun je de kleuren zelfs op afstand veranderen. Je kunt led verlichting naast de standaardvormen ook krijgen als buizen, slangen, ballen en andere unieke vormen. Led is dus geschikt voor iedere locatie.