Een roadtrip door Normandië maken? Bekijk deze naoorlogse bezienswaardigheden!

Een roadtrip door Normandië maken? Bekijk deze naoorlogse bezienswaardigheden!

Een zwarte bladzijde uit de geschiedenis is de Tweede Wereldoorlog. Deze verwoestende jaren hebben veel teweeggebracht in een groot deel van de wereld en nog altijd zijn de littekens hiervan te zien. D-Day, 6 juni 1944, staat bekend als de dag dat een groot aantal geallieerden op de Franse kust in Normandië aankwamen om te vechten tegen de nazi’s. Hoewel de geallieerden een groot deel van het gebied hadden bereikt, heeft dit veel levens gekost. Meer dan 9000 soldaten zijn gesneuveld en op verschillende plekken in het gebied wordt deze dag en de wereldoorlog herdacht.

Herdenkingspunten Normandië

Een roadtrip Normandië met de camper is een goede manier om de herdenkingspunten van D-Day te bekijken. Hierdoor kan je makkelijk langs alle stranden rijden en op elk punt stoppen zonder over de tijd na te hoeven denken. Voor een heftige reis als deze is het belangrijk dat je de vrijheid hebt om alles te doen zoals jij het wilt. Een goed beginpunt is het Caen museum, waar het begin van de oorlog wordt uitgelegd en persoonlijke verhalen van soldaten van beide fronten wordt tentoongesteld. Verder is de Pegasusbrug een belangrijk punt om te bezoeken, aangezien hier de eerste mensen landden. Ook hier hoort een museum bij.

Het strand Juno is een belangrijke plek voor de Canadese geallieerden en de strijd hier wordt herdacht door verschillende tentoonstellingen en presentaties op het strand. Ook staan er nog bunkers op het strand die je zelf kan bekijken.  Het ondergrondse complex is ook te bezoeken, maar dit kan alleen met een gids. Bij het strand in Arromanches staat het D-Day museum, wat zich richt op de Engelse militairen. Ook staan hier nog overblijfselen van de Atlantische Muur die je vanaf het strand kan bekijken. Daarnaast is ook de Pointe du Hoc een belangrijke plek om te bezoeken. Dit slagveld is precies zo gelaten als hoe het er na die dag uitzag, met bomkraters en loopgraven. De mannen die hier zijn gesneuveld liggen nog steeds onder de ruïnes begraven en deze plek wordt daarom als een begraafplaats gezien.

Middeleeuws bouwwerk

Hoewel D-Day veel van de omgeving in Normandië heeft vernietigd, is de Mont Saint Michel blijven staan. Dit rotsachtige eiland ligt in de baai van Couesnon en is het huis voor een grote abdij. Door de impressieve architectuur en het ruige karakter van de omgeving, heeft de Mont Saint Michel een plaatsje op de UNESCO-werelderfgoedlijst.  Mont Saint Michel bezoeken kan een goede afsluiting zijn voor deze gelaagde trip door zijn Middeleeuwse, en daardoor andere, karakter.