Hoeveel gas verbruikt een CV-ketel per dag?

Hoeveel gas verbruikt een CV-ketel per dag?

Een CV-ketel is een belangrijk onderdeel van je huishouden. De CV-ketel zorgt ervoor dat je warm water hebt en dat je woning verwarmd wordt in de winter. Maar hoeveel gas verbruikt een cv-ketel per dag? En is het mogelijk om CV-ketels duurzamer te maken of te gebruiken? In dit blogartikel lees je alles over CV-ketels, gasgebruik en duurzaamheid.

Wat doet de CV-ketel?

De CV-ketel is een apparaat dat in huizen wordt gebruikt om warm water te leveren en/of de woning te verwarmen. Hiervoor wordt gas, elektriciteit of andere brandstoffen gebruikt. CV is de afkorting van ‘centrale verwarming’. Een CV-ketel maakt dus deel uit van een centrale verwarmingssysteem van het gebouw. Dit systeem bestaat uit de CV-ketel, de leidingen en de radiatoren. In sommige gevallen wordt er ook een warmtewisselaar of boiler aan het systeem toegevoegd.

Hoeveel gas verbruikt een CV-ketel?

De CV-ketel zorgt dus voor de verwarming van je huis. Hoeveel gas een cv-ketel verbruikt, is afhankelijk van verschillende factoren. Zo maakt het type CV-ketel al heel wat uit. Een ouder apparaat gaat minder zuinig met gas om dan een nieuwere CV-ketel. Om duurzamer te leven, kun je dus een nieuwe CV-ketel kopen als je nog een oud apparaat hebt. Ook kun je de temperatuur instellen van het apparaat. Zo is het vaak verstandig om de CV-ketel wat minder warm te zetten. Zeker als de woning al goede isolatie heeft. Gemiddeld gebruikt een CV-ketel zo'n 800 tot 1500 kubieke meter gas per jaar. Dit is per dag dus ongeveer twee tot vier kubieke meter gas.

Duurzame oplossingen

Wil jij duurzamer leven om geld te besparen en een steentje bij te dragen aan een beter klimaat? Dan kun je een elektrische CV-ketel kopen, of zelfs één die (deels) werkt met zonnepanelen. Is dit voor jou nu geen optie? Dan kun je zorgen voor betere isolatie in huis. Je kunt de CV-ketel dan wat minder hoog zetten. Zo kun je de CV-ketel misschien terugdraaien naar een stand van 35 - 50 graden in plaats van 50 - 70 graden. Je bespaart dan uiteindelijk veel energie en dus ook geld. Meer weten over hoe hoog je CV-ketel moet staan? Kijk dan even online hoe je de beste stand kunt vinden.