Waarom kiezen voor duurzame energie?

Waarom kiezen voor duurzame energie?

Veel mensen rijden nog steeds op benzine en koken dagelijks op gas. Iets wat ze al jaren doen en wat ze waarschijnlijk prima bevalt. Toch is een grote verandering noodzakelijk voor de toekomst van de aarde. Hieronder kun je lezen waarom kiezen voor duurzame energie zo belangrijk is.

Noodzaak

Zo doorgaan is geen optie. Onze traditionele bronnen raken uitgeput, waardoor auto’s en machines straks simpelweg niet meer werken omdat er geen brandstof meer is. Fossiele brandstoffen raken op en zijn daarnaast ook nog eens schadelijk voor het milieu en de natuur. Nu veranderen is noodzakelijk om de aarde goed achter te laten voor toekomstige generaties.

Onbeperkt

Duurzame energie raakt nooit op; zon, wind en warmte zullen altijd blijven bestaan. Ook energie dat bijvoorbeeld gehaald kan worden uit biomassa is altijd beschikbaar. Hier wordt namelijk gebruik gemaakt van organische materialen zoals groente en fruit. Fossiele brandstoffen daarentegen, ontstaan in miljoenen jaren. Hier op wachten is geen optie. Nu gebruik gaan maken van onbeperkte, duurzame energiebronnen is dat juist wel.

Onafhankelijk

Kiezen voor schone energie betekent dat je niet meer afhankelijk bent van energieleveranciers. Bijvoorbeeld door zonnepanelen op je dak te plaatsen, heb je geen energie meer van anderen nodig. Naast het feit dat je door duurzame energiebronnen onafhankelijk bent, bespaar je ook nog eens flink op je energierekening. Nog een bijkomend voordeel van duurzame energie is dat duurzame energiebronnen geen CO2 uitstoten.

Goed voor de natuur

Duurzame energiebronnen laten de natuur met rust. Booreilanden hoeven de natuur niet meer te verstoren en aardbevingen zijn definitief verleden tijd. Dieren kunnen zelf bepalen waar ze zich gaan vestigen, zonder constant opgejaagd te worden door de mens. Olierampen op zee, zoals we dit in het verleden hebben gezien, kunnen worden voorkomen door gebruik te maken van schone energiebronnen. De natuur en de diersoorten die we nog hebben, worden beschermd door gebruik te maken van duurzame energie. Bij het plaatsen van windparken en zonnepanelen wordt er altijd zoveel mogelijk rekening gehouden met de natuur en de dieren. Op deze manier is duurzame energie niet alleen gunstig voor de mens, maar zeker ook voor de natuur.