Wat zijn R290 propaan warmtepompen en waarvoor worden ze gebruikt?

Wat zijn R290 propaan warmtepompen en waarvoor worden ze gebruikt?

Stap binnen in de innovatieve wereld van warmtepompen met propaan (R290), een ecologisch verantwoord alternatief dat je huis doeltreffend verwarmt met volledig respect voor het milieu. Bij Solflow hebben we de meest geavanceerde generatie warmtepompen geoptimaliseerd voor het gebruik van propaan, en in dit artikel delen we graag waarom dit natuurlijke koelmiddel een verstandige keuze is, zowel voor het milieu als voor je verwarmingssysteem.

Overschakelen naar propaan een duurzame keuze

Lang zijn gefluoreerde koolwaterstoffen, zoals R134a en R410A, gebruikt als koelmiddel in warmtepompen. Echter, deze synthetische stoffen bleken schadelijk voor het milieu, wat resulteerde in striktere reguleringen volgens de 'Verordening F-gassen'. Propaan (R290) biedt een milieuvriendelijk alternatief met een lage Global Warming Potential (GWP) van slechts 3, in vergelijking met de meer dan 2.000 GWP-waarde van traditionele koelmiddelen.

Veiligheid van R290 propaan warmtepompen in residentiële gebouwen

De veiligheid van propaangas is uitvoerig getest, en warmtepompen met R290 zijn ontworpen met robuuste veiligheidsmaatregelen. Het Fraunhofer Institute slaagde erin een warmtepomp te creëren met slechts 20 gram R290 per kilowatt vermogen, ruim binnen veiligheidsmarges. De gesloten koelkringloop, beperkte hoeveelheid koelmiddel en specifieke veiligheidsmaatregelen maken propaan warmtepompen uiterst geschikt voor residentieel gebruik.

Voordelen van propaan als koelmiddel in R290 propaan warmtepompen

Met de nieuwe eisen van de Verordening F-gassen is R290 een kostenefficiënte keuze geworden in R290 propaan warmtepompen. Naast milieuvriendelijkheid biedt propaan efficiëntie, thermodynamische eigenschappen en kosteneffectiviteit. De SFN-serie, met propaan als koelmiddel, garandeert lage gebruikskosten, een aanvoertemperatuur tot 75 °C bij -15 °C buitentemperatuur, en een gebruiksvriendelijk ontwerp met ingebouwde wifi-interface. Deze serie komt ook in aanmerking voor aanzienlijke subsidies.

Toepassingen en renovaties

R290 Propaan Warmtepompen zijn geschikt voor zowel particuliere als bedrijfsmatige toepassingen, met thermisch vermogen variërend van 6 tot 12 kW voor woningen en 18 kW voor bedrijven. Bij renovaties biedt het gebruik van propaan als koelmiddel flexibiliteit, waardoor bestaande radiatoren behouden kunnen blijven zonder de noodzaak van vloerverwarming.

Toekomstbestendigheid en kosten

Of je nu kiest voor propaan of een ander koelmiddel, de initiële aankoopprijs van het verwarmingssysteem blijft gelijk. Met het oog op de toekomst kan R290 echter voordeliger uitpakken, gezien de mogelijke stijging in kosten voor koelmiddelen met een hoog GWP. Subsidies voor R290 propaan warmtepompen kunnen je investering verder ondersteunen.

Ontvang subsidies voor duurzame keuzes

Overweeg je een warmtepomp op propaan? Ontdek de mogelijkheden voor overheidssubsidies, variërend van toelages tot leningen. De beslissende factor is of je project een op zichzelf staande maatregel is of onderdeel uitmaakt van een breder renovatieprogramma.

Maak de overstap naar duurzame, propaan gedreven warmtepompen en geniet van efficiënte verwarming met oog voor het milieu. Voor energieneutrale oplossingen die zowel creatief als innovatief zijn.