5 tips om de duurzaamheid bij mkb-bedrijven te verbeteren!

5 tips om de duurzaamheid bij mkb-bedrijven te verbeteren!

Werkzaam zijn in het MKB geldt voor het grootste gedeelte van Nederland. Dit zegt dus ook iets over de mate waarop deze groep invloed heeft op het milieu en op het verbruik in Nederland. De kleine bedrijven kunnen daarom wel wat tips gebruiken om de duurzaamheid verder te verhogen. Die vind je hier.

1. Vergaderen via Zoom

Het is gemakkelijker om te vergaderen op afstand. Tegenwoordig kan dat gewoon met videosoftware. Dit was bijvoorbeeld in de coronatijd goed te zien. Programma’s als Zoom of Teams kunnen je hier goed bij helpen. Zo kan je heel snel en simpel overleggen zonder dat je uitstoot veroorzaakt met je auto. Het kan natuurlijk dat er soms een fysieke ontmoeting nodig is, maar houd die dan eens per 6 maanden of per jaar. Zo kan je de band goed onderhouden en spreek je elkaar toch regelmatig. Dit is een goede moderne manier van werken die je kan doorvoeren.

2. Andere bekers gaan gebruiken

Als het gaat om MKB afval, dan vormt de koffiebeker daar een belangrijk onderdeel van. Er zijn talloze verschillende soorten op de markt. Je kan ze goed gebruiken voor het koffiedrinken, maar het is wel belangrijk om de duurzame soort te kiezen. Je kiest een beker die gemakkelijk te recyclen is bijvoorbeeld. Of je kiest voor bekers en mokken die je gewoon kan afwassen en opnieuw kan gebruiken. Hier kan je een groot verschil mee maken.

3. Dichterbij huis kopen

Het is ook mogelijk om op allerlei manieren transport terug te dringen. Dat doe je bijvoorbeeld door producten en diensten lokaal af te nemen. Dit kan je heel veel schelen. Het is altijd slim om te kijken naar alle verschillende soorten producten en zaken die in het bedrijf van waarde zijn. Om die dan allemaal zo duurzaam als mogelijk aan te schaffen.

4. Zorgen voor meer recycling

Een goede mate van recycling maakt de wereld veel duurzamer Daarom is bijvoorbeeld voor containerverhuur door Bedrijfsafval.nl van groot belang. Je hebt dan de containers om verschillende soorten afval te kunnen scheiden. Je weet dan precies wat waar moet en hoe dit verwerkt kan worden.

5. Grote reizen compenseren

Ga je vaak naar het buitenland? Dan kan het ook van waarde zijn om de uitstoot hiervan te compenseren. Je kan hier ook hulp bij krijgen, bijvoorbeeld door bomen te laten planten. Dit kan veel schelen.