Groener wonen, dit is hoe!

Groener wonen, dit is hoe!

Veel mensen willen graag een steentje bijdrage tegen de opwarming van de aarde, maar veel van deze mensen weet niet hoe. Of ze hebben geen idee wat ze kunnen doen, of ze weten wel wat, maar hebben niet de financiële middelen. In deze blog zullen we je duidelijk maken wat je kan doen om je woning te vergroenen en hoe je dit kan realiseren.

Slimme thermostaat

Vroeger zette je de verwarming in huis aan als het koud was, later kon dit allemaal met een thermostaat worden geregeld, die de temperatuur stabiel hield. Tegenwoordig kan dit nog slimmer, met een slimme thermostaat, zoals een Google Nest. Dit apparaat leert jouw ritme, wanneer je thuis bent, hoe warm je het wil hebben, wanneer je weggaat en wanneer je gaat slapen. Ook kan je zelf  instellen hoe laat je de temperatuur weer aangenaam wil hebben. Een goede betaalbare aankoop voor iedereen. 

Zonnepanelen

Een andere oplossing is het installeren van zonnepanelen. Hierdoor kan je veel geld besparen op je energierekening. Dit betekent dat er minder stroom of gas opgewekt en getransporteerd hoeft te worden naar jouw woning. Voor veel mensen is het grootste probleem de betaling, dit is een flink bedrag. Gelukkig zijn er oplossingen zodat zonnepanelen financieren eenvoudig wordt. Zo kan iedereen een persoonlijke lening nemen, en kan je met de besparingen op je energierekening je lening afbetalen.

Warmtepompen

Dit is een van de nieuwere innovatie op gebied van woning verduurzaming. Een warmtepomp verwarmt en verkoeld je woning op een milieuvriendelijke en energie efficiënte manier. Met dit systeem wordt er warmte uit de omgevingslucht, -water of -grond gehaald om zo je huis te verwarmen. Ook dit is voor veel mensen te veel geld om in een keer op te hoesten, maar ook nu kan je gemakkelijk geld lenen voor een warmtepomp.  

Isoleren

De voorgaande oplossingen zijn allemaal om de energie zo efficiënt mogelijk te gebruiken of op te wekken. Maar de beste oplossing blijft om minder energie te gebruiken. Dit kan je doen door je woning te isoleren. Dit project kan je opdelen in meerdere delen, zo kan je beginnen met het plaatsen van dubbel glas, vervolgens kan je je muren isoleren en daarna kan je beginnen aan de isolatie van je dak. Zo hoef je niet in een keer extreem veel geld uit te geven.

Ik hoop dat je met deze tips op weg kan, om de wereld beter achter te laten dan hoe je die hebt gevonden. Als we allemaal ons best doen kunnen we klimaatverandering tegengaan!