Handige tips voor een duurzame vakantie

Handige tips voor een duurzame vakantie

Vakantie is over het algemeen niet perse duurzaam. Je zult sowieso naar je vakantiebestemming toe moeten rijden, tenzij je een tentje in je eigen achtertuin opzet. Dit noemen ze tegenwoordig ook wel heel hip een staycation. Mocht je toch verder willen gaan dan je eigen achtertuin, dan vind je hieronder 5 tips:

1. Kies een bestemming dichtbij

Als je een verre vliegreis wilt maken, dan wordt het al snel lastig om 100% duurzaam op reis te gaan. Kies daarom voor een bestemming dichtbij. Je hoeft echt niet in je eigen woonplaats te kamperen, maar in Nederland zijn er ook heel veel mooie plekjes te vinden. Kies bijvoorbeeld voor de heuvels in Zuid-Limburg of voor een mooi natuurhuisje in het waterrijke Friesland.  En ook in Zeeland voelt het echt al alsof je in het buitenland bent.

2. Kies een duurzaam vervoersmiddel

Kies een accommodatie uit die je met het openbaar vervoer kunt bereiken. Met de trein kun je tegenwoordig veel mooie bestemmingen binnen Europa bereiken. Bijvoorbeeld Berlijn in Duitsland, de kust in Zuid-Frankrijk of zelfs wintersportbestemmingen. Je kunt natuurlijk ook met je elektrische auto naar je vakantiebestemming rijden, maar dat kost wel wat meer planning. Je moet dan natuurlijk van te voren wel weten waar er laadpalen zijn. Die zijn zeker in landelijke gebieden zoals Frankrijk niet overal te vinden.

3. Compenseer je CO2-voetafdruk

Kies je er toch voor om te vliegen, dan zijn er genoeg mogelijkheden om de C02-uitstoot van je vlucht te compenseren. Meestal kun je hier direct voor kiezen bij het boeken van je vliegticket. Dat geld wordt dan aan een doel gedoneerd, die er bijvoorbeeld weer bomen van plant. Zo kun je misschien toch met minder schuldgevoel vliegen.

4. Kies een milieuvriendelijke accommodatie

Je hoeft echt niet in te leveren op comfort als je in een milieuvriendelijke accommodatie slaapt. Zo zijn er in Nederland mooie ecolodges te vinden, waar je 100% duurzaam kunt verblijven. Deze zijn bijvoorbeeld gasloos en volledig zelfvoorzienend, met een eigen pomp en zonnepanelen.

5. Koop duurzame souvenirs

Laat de plastic prullaria op de vakantiebestemming en als je dan toch een souvenir mee wilt nemen, kies dan voor iets duurzaams. Koop bijvoorbeeld iets zelfgemaakts op een lokale markt. Zo’n lokale markt bezoeken is bovendien ook nog eens een heel leuk vakantie-uitje!