Welk type isolatie is interessant en welke niet?

Welk type isolatie is interessant en welke niet?

Als je je om je heen luistert dan kun je er niet meer omheen. Isoleren isoleren isoleren! Steeds meer huishouden investeren in isolatie. Of dit nou dak, muur, vloer of raam isolatie is. Met name afgelopen maanden is het extra interessant geworden. Dit heeft er mee te maken dat de gasprijs enorm omhoog is geschoten. Naar aanleiding van spanningen die opgelopen zijn tussen Europa en Rusland, maar ook doordat de Nederlandse gas reserves laag zijn. Daarnaast mag er beperkt gas uit de grond worden gehaald in de provincie Groningen omdat dit een oorzaak is voor aardbevingen. Er zit nog gas in de grond, maar de schades zijn inmiddels al opgelopen tot tientallen miljoenen. Kortom, we zijn afhankelijker geworden.

Maar hoe dan verder? Veel mensen vragen zich af: welke isolatie is interessant? En terecht, want de meeste mensen hebben maar beperkte financiële middelen. Dus er moet een keuze gemaakt worden. Je leest in doe het zelf artikelen dat er geld te besparen valt door zelf aan de slag te gaan. En dat is logisch want de materialen zijn niet perse heel duur, maar arbeidsloon is snel de helft van het totale investeringsbedrag. Denk er maar eens over na! De vakman rekent voorrij kosten, komt niet altijd alleen en rekent al gauw 35 euro exclusief btw per uur. Het loont dus zeker om zelf te isoleren. Je moet daar wel een beetje handig voor zijn en/of technisch inzicht hebben. Je wilt immers geen gedonder met koude bruggen en dat soort ongein.

Als je kijkt naar de werkzaamheden, dan zul je zien dat je ook niet alles zelf kunt. Voor spouwmuur isolatie is bijvoorbeeld specifieke apparatuur nodig. Voor de vloer is dat een ander verhaal. Je kunt zelf de bodem isoleren of de onderkant van je vloer door PIR of PUR schuim te bevestigen. Zo zorg je dat de warmte in je vloer blijft en dat de kou niet opkruipt tegen de vloer. Je moet hiervoor vaak ook de bodem afdekken met folie, zodat het damp op niet optrekt.

Let er bij het klussen ook op dat je kijkt of er subsidies actief zijn! Dit kan aanzienlijk schelen in de kosten.