Zonnepanelen VvE? Duurzaam investeren als Vereniging van Eigenaren!

Zonnepanelen VvE? Duurzaam investeren als Vereniging van Eigenaren!

Steeds meer Verenigingen van Eigenaren (VvE’s) onderzoeken de mogelijkheden van zonnepanelen voor hun appartementencomplex. Met stijgende energiekosten en een groeiend bewustzijn rondom duurzaamheid is dit geen verrassing. Maar hoe werkt het precies als een VvE zonnepanelen wil plaatsen? En waar moet je als eigenaar of bestuurder op letten? In deze blog lees je alles over zonnepanelen voor VvE’s.

Wat zijn zonnepanelen voor een VvE?

Wanneer een VvE besluit om zonnepanelen te plaatsen, gebeurt dit meestal op het dak van het appartementencomplex. Deze panelen kunnen gebruikt worden voor het opwekken van stroom voor de gemeenschappelijke voorzieningen, zoals de verlichting van de hal, de lift of het ventilatiesysteem. In sommige gevallen is het ook mogelijk om zonnepanelen direct aan individuele appartementen toe te wijzen.

Technische en juridische aandachtspunten

Een belangrijk uitgangspunt is dat het dak gemeenschappelijk eigendom is. Dat betekent dat alle leden van de VvE moeten instemmen met het plaatsen van de zonnepanelen. Volgens de wet is hiervoor in de meeste gevallen een gekwalificeerde meerderheid nodig tijdens de algemene ledenvergadering. Daarnaast moet de installatie passen binnen de bouwtechnische mogelijkheden van het dak. Een bouwkundige inspectie of dakscan is dan ook aan te raden.

Subsidies en financiële voordelen

Een groot voordeel van zonnepanelen voor een VvE is dat er verschillende subsidies en financiële regelingen beschikbaar zijn. Denk bijvoorbeeld aan de Subsidieregeling Coöperatieve Energieopwekking (SCE) of het gebruik van de Energie-investeringsaftrek (EIA) wanneer er sprake is van een zakelijke investering. Ook kunnen VvE’s vaak een lening afsluiten via het Nationaal Warmtefonds, speciaal ingericht voor duurzame projecten van VvE’s.

Opbrengst en terugverdientijd

Zonnepanelen voor een VvE leveren op jaarbasis een aanzienlijke besparing op de energierekening van de vereniging. Afhankelijk van de grootte van de installatie en de energiebehoefte kan de investering binnen 6 tot 10 jaar worden terugverdiend. Daarna profiteert de VvE jarenlang van gratis stroom.

Individueel gebruik binnen een VvE: hoe werkt dat?

Naast het opwekken van stroom voor gemeenschappelijke voorzieningen, komt het ook steeds vaker voor dat individuele appartementseigenaren zonnepanelen willen gebruiken voor privé verbruik. Dit vraagt echter om een andere aanpak. In dat geval moet de opgewekte stroom namelijk direct worden gekoppeld aan de meterkast van het betreffende appartement. Dit is technisch ingewikkelder, vooral in oudere gebouwen waar de infrastructuur hiervoor ontbreekt. Toch zijn er oplossingen mogelijk, bijvoorbeeld via een salderingssysteem met individuele aansluitingen, of door gebruik te maken van een verdeling van de opbrengst op basis van investering. Belangrijk is dat de VvE duidelijke afspraken maakt over het gebruik, onderhoud en de opbrengstverdeling van de zonnepanelen, om onduidelijkheid of conflicten te voorkomen.

Slim samenwerken voor een duurzamere toekomst

Het plaatsen van zonnepanelen door een VvE is niet alleen een slimme financiële zet, maar ook een duurzame keuze. Met een gezamenlijke investering dragen bewoners actief bij aan de energietransitie én verhogen ze de waarde van hun woningen.