Een duurzaam kerstfeest? Zo regel je dat!

Een duurzaam kerstfeest? Zo regel je dat!

Kerstmis is een feest van gezelligheid, samenzijn en genieten. Maar het is ook een periode waarin veel wordt geconsumeerd en verspild. Gelukkig zijn er genoeg manieren om je kerstfeest duurzamer te maken. Van het versieren van een duurzame kerstboom tot het kiezen van duurzame cadeaus, er zijn tal van mogelijkheden om een positieve impact te hebben op het milieu tijdens de feestdagen. In dit artikel geven we je een aantal tips en ideeën voor een duurzaam kerstfeest.

Duurzame kerstboom

Een duurzaam kerstfeest begint bij de keuze van de kerstboom. Een kunstboom is een goede optie als je een duurzame keuze wilt maken. Deze bomen gaan jarenlang mee en kunnen steeds opnieuw worden gebruikt. Als je toch een echte boom wilt, kies dan voor een biologisch gekweekte boom. Deze bomen worden zonder pesticiden of kunstmest gekweekt en hebben daarom een lagere impact op het milieu.

Versiering van natuurlijke materialen

Maak je kerstboom extra duurzaam door gebruik te maken van versiering van natuurlijke materialen. Denk aan houten of papieren ornamenten, gedroogde sinaasappelschijfjes, of zelfgemaakte decoraties van dennenappels en takken. Deze versieringen zijn niet alleen milieuvriendelijker, ze zorgen ook voor een warme en natuurlijke uitstraling in huis.

Duurzaam tafelen

Tijdens het kerstdiner kun je ook duurzame keuzes maken. Kies voor biologische, lokale en seizoensgebonden ingrediënten. Biologische producten zijn vrij van pesticiden en kunstmest en hebben daardoor een lagere impact op het milieu. Lokale en seizoensgebonden ingrediënten worden vaak op een duurzamere manier geproduceerd en hebben minder kilometers afgelegd om op je bord te belanden.

Daarnaast is het verminderen van voedselverspilling belangrijk. Plan je maaltijden goed en maak gebruik van restjes in plaats van ze weg te gooien. Op die manier draag je bij aan de vermindering van afval.

Duurzame cadeaus

Duurzame cadeaus zijn een mooie manier om je kerstfeest duurzamer te maken. Kies bijvoorbeeld voor cadeaus van gerecyclede materialen, fairtrade producten of ervaringen in plaats van materiële goederen. Ook het geven van tweedehands cadeaus is een duurzame keuze. Op deze manier geef je niet alleen een uniek cadeau, maar geef je ook een tweede leven aan producten.

Verlichting en energieverbruik

Om je kerstfeest duurzaam te maken, is het belangrijk om bewust om te gaan met je energieverbruik. Kies voor LED-verlichting in plaats van traditionele kerstverlichting. LED-verlichting is energiezuiniger en gaat langer mee. Daarnaast kun je ervoor kiezen om de verlichting alleen aan te zetten op momenten dat je er echt van wilt genieten. Hierdoor bespaar je energie en verminder je je ecologische voetafdruk.

Data kerstdagen

Tijdens de kerstdagen wordt er vaak veel gereisd, wat zorgt voor een hogere CO2-uitstoot. Door bewust om te gaan met je reisplannen kun je je kerstfeest duurzamer maken. Kies bijvoorbeeld voor het openbaar vervoer, carpoolen of gebruik maken van een elektrische huurauto voor je reis naar familie en vrienden. Ook kun je ervoor kiezen om eens een jaar over te slaan en de feestdagen thuis door te brengen. Data kerstdagen nu alvast in je agenda zetten? Je vindt deze data gegarandeerd online, altijd handig om te weten!

Afval scheiden

Na alle festiviteiten is het belangrijk om ook bewust om te gaan met het afval. Zorg ervoor dat je afval goed scheidt en recycleert. Denk hierbij aan het scheiden van plastic, papier, glas en GFT. Ook kun je ervoor kiezen om kerstkaarten opnieuw te gebruiken als cadeaupapier of cadeaulabels.