Interesse in duurzame houten meubels? Let op de leveringsproblemen

Interesse in duurzame houten meubels? Let op de leveringsproblemen

Als je de afgelopen jaren duurzame houtproducten hebt gekocht, of van plan was dit te doen, heb je waarschijnlijk wel gemerkt dat er problemen waren met de levering. Hout was hierdoor een stuk duurder geworden, met langere levertijden en minder grote voorraden. Misschien heb je hierdoor meer moeten betalen voor duurzame houten meubels, of langer moeten wachten voordat je deze eindelijk in huis had. Waar komen deze leveringsproblemen vandaan? En hoe lang zullen deze problemen en prijsstijgingen nog aanhouden? Alles over de levering van hout lees je hieronder.

Leveringsproblemen

In de afgelopen twee jaren was de houtprijs een stuk hoger dan normaal. Dit kwam vooral voor de problemen met de levering, die ook te merken waren bij andere grondstoffen. De oorzaak hiervan was toen natuurlijk het coronavirus. Niet alleen de prijs van hout was hierdoor hoger, de levering duurde vaak ook een stuk langer. Hierdoor moesten mensen soms lang wachten tot bepaalde houtproducten werden geleverd of op voorraad waren.

Hout uit Oost-Europa

De houtprijzen leken hierna eindelijk weer flink te dalen, maar na de Russische inval van Oekraïne zijn deze prijzen weer opnieuw gestegen. Veel van het hout dat wij in Europa gebruiken, komt namelijk uit Oost-Europa. Voorheen ook juist uit Rusland en Oekraïne. Deze leveringen zijn momenteel uiteraard niet mogelijk, mede door de sancties vanuit de Europese Unie. Hierdoor is de import van hout uit Rusland vanaf april verboden. Dit geldt ook voor ander producten, zoals cement, meststoffen, alcohol en vis(producten). Alternatieven vinden voor deze leveringen heeft natuurlijk tijd nodig. Gelukkig lijkt het einde van de hoge houtprijzen nu langzaam in zicht.

Dalende houtprijzen

De houtprijzen zijn nog steeds hoger dan jaren geleden, maar de extreem hoge prijzen van begin dit jaar lijken verleden tijd. Begin mei waren de prijzen voor 2,35 kubieke meter hout wel 1700 euro. Nu betaal je hiervoor slechts 900 euro. Een enorm verschil dus, waardoor houtproducten weer een stuk betaalbaarder zijn. Hopelijk zal dit voorlopig ook zo blijven, want houten meubels zoals stoelen, kasten en een eettafel van hout, zijn erg populair in Nederland. Hout is ook een stuk duurzamer en milieuvriendelijker dan andere grondstoffen. Daarom werd hout de afgelopen jaren juist weer meer gebruikt, vaak voor toepassingen waarbij dit voorheen niet het geval was.