Tips om eenvoudig de BPM te berekenen

Tips om eenvoudig de BPM te berekenen

Bij de koop en verkoop van een auto of motor, is de belasting het voertuig van groot belang. Deze belasting noemen we de BPM. Dit is een bedrag dat je moet betalen bij de aankoop en import van een auto, motor of bestelauto hier in Nederland. Wat is BPM precies, wanneer betaal je het en hoe kun je de BPM het beste berekenen? Hieronder vind je meer informatie.

Hoe bereken je het BPM-tarief?

Als een kentenen op jouw naam staat, moet je hierover BPM betalen. Bij het berekenen van de BPM wordt er gekeken naar de nettocatalogusprijs, of er wordt een nieuw tarief berekend. Bij motoren, kampeervoertuigen en bestelvoertuigen, wordt een deel van de nettocatalogusprijs gebruikt. Bij een auto, wordt er meestal een nieuwe prijs berekend. Dit BPM-tarief is afhankelijk van een aantal factoren. Zo wordt er bijvoorbeeld gekeken naar de CO2-uitstoot in gram, per elke kilometer die je rijdt. Is het voertuig dat je hebt al eerder gebruikt? Dan kun je kiezen tussen het oude bedrag of een nieuw tarief. Daarom is het van belang om de BPM goed te berekenen. Zo kun je tot je juiste keuze komen, waarbij je het minst hoeft te betalen.

Factoren bij de berekening

Om de BPM te berekenen zijn er veel zaken waarmee je rekening moet houden. Zoals eerder genoemd, is de CO2-uitstoot erg belangrijk. Hiernaast moet je nog kijken naar de brandstof, het energielabel en of de auto wel of niet hybride is. Ook het roetfilter, fijnstofuitstoot en de euro-6-norm worden meegenomen in het berekenen van het tarief. Sommige auto’s hebben ook nog accessoires hierbuiten die worden meegenomen. Het nieuwe tarief moet je hierna vergelijken met het oude tarief.

Wil jij ook de BPM berekenen voor jouw voertuig, of een voertuig dat je wilt kopen? Hiervoor kun je online een calculator gebruiken, om een idee te krijgen van de prijs. De beste manier is echter om een professional te vragen om advies. Zo weet je zeker dat je niets over het hoofd ziet en niet te veel gaat betalen. Je kunt ook nog korting krijgen op de BPM van een voertuig en in sommige gevallen zelfs vrijstelling. Of jij hiervoor in aanmerking komt, kun je ook online laten checken.